IJs podkast:
JOURNALISTISK PÅFYLL #
Få et avbrekk fra hverdagen og få samtidig litt journalistisk påfyll. I denne podkasten fra IJ finner du mange interessante episoder spesielt utviklet for deg i mediebransjen.
I podkastserien "Slik jobber jeg" tar Øystein Lie deg med inn i livene til noen av landets beste journalister, hvor de forteller om sitt engasjement og arbeid. Samtalene i podkasten gir et dypt innblikk i hva som driver de forskjellige journalistene, der de deler sine tanker bak hvordan de jobber.
Øystein Lie (f. 1970) er en frilansreporter, forfatter og fotograf som holder til på Frosta i Trøndelag. Lie har de siste årene levert reportasjer til flere aviser og magasinet, hovedsakelig DN Lørdag og D2.
Du finner oss der du lytter til podkast: ACAST, SPOTIFY, APPLE PODCASTS
Alle episodene: #
(i synkende rekkefølge)
Slik jobber jeg: Ingerid Salvesen
Ingerid Salvesen er en frilansjournalist som har spesialisert seg på å fortelle historier om klimaendringene, i tillegg til å undervise i journalistikk ved Oslo Met. I 2018 dro Salvesen over til Oxford for å finne ut hvordan avisen The Guardian grep det an da de laget journalistikk som var ment å skape engasjement rundt nettopp klimaspørsmålet.
– The Guardian ville noe mer enn bare å informere. De ville også gi folk en mulighet til å handle, ikke bare lese om det. Handlingsalternativet var å bli med The Guardian på å overtale to av verdens største stiftelser til å trekke investeringene sine fra olje, gass og kull, forteller Salvesen.
– The Guardian gikk over i en aktivistisk kampmodus som jeg studerte. Var denne aktivismen fra avisen riktig? Hva skjedde egentlig og fikk avisen det til? Hva var konsekvensene av det, og hva lærte avisen av det? Det var spennende, sier Salvesen.
Salvesen tror imidlertid det neppe er heldig hvis et norsk medie gjør et lignende aktivistisk grep for å engasjere lesere.Joachim Førsu
Slik jobber jeg: Ingeborg Senneset
Ingeborg Senneset jobber i debattredaksjonen i Aftenposten. Det er hun som vurderer kronikker og debattinnlegg, og som i tillegg skriver egne meninger i avisen. Senneset er utdannet sykepleier, og ble underveis i studien innlagt med anoreksi; en spiseforstyrrelse hun også blogga om. Det var denne dagboka som langt på vei førte henne til en jobb i media, til å bli en prisbelønt debattant som ikke er redd for både å bruke seg
selv og sin egen erfaring til å bli en viktig stemme i det offentlige ordskiftet.
I podkasten gir hun tips til hvordan skrive en god kronikk.
– Skriv det du mener, ikke det du tenker at folk vil høre. Og så strukturer det etterpå, sier Senneset.
– Det vil vil høre er hvem du er, og hvorfor er det deg vi hører på akkurat nå. Kronikken kan starte med setningen "Jeg er en oljearbeider, og jeg reagerer på det nye skattenivået." Det er en kongestart, fordi da vet vi akkurat hvem du er, hva du står for og hva som opptar deg, legger hun til.Joachim
Slik jobber jeg: Ola Jordheim Halvorsen
Ola Jordheim Halvorsen er featurejournalist i D2, men også jeger, friluftsmann og tidligere revyforfatter. Og alt det der har han lagt i potten når han fortell sine historier, historier som kan munne ut i en tolv siders reportasje om en orrhane eller kunsten å jakte på en harepus. Det er kanskje obskure saker han holder på med, men de er såpass godt fortalt at han i fjor vant fortellerprisen for journalistikken sin. Det kan derfor være like greit at han ikke ble skuespiller likevel, eller har han dratt skuespilleren i seg inn i journalistikken?
Halvorsen har lite sansen for det klassiske én-til-én-intervjuet. Å sitte ned og spørre ut et intervjuobjekt føles nedverdigende, opplever han.
– Generelt synes jeg at det å intervjue er absolutt best i en aktivitet; altså at det er en helt naturlig situasjon hvor vi er likeverdige mennesker uti naturen, sier Halvorsen.Joachim F
Slik jobber jeg: Espen Rasmussen
Espen Rasmussen jobber som skrivende fotograf i VG, og regnes som en av de fremste fotografene i verden - hvis en på død og liv skal rangere sånt. Rasmussen har dekket konflikter verden over, og er hele tiden på jakt etter et bilde som kan skape nærhet - ikke en fysisk nærhet - men en nærhet som skaper identifikasjon.
– Å kunne skrive og fotografere er et must, sier Espen Rasmussen i podkasten.
– Jeg tror det er en stor fordel å være en fotograf som kan skrive, fordi da bruker du blikket, du fanger opp detaljer, stemninger, lukter og omgivelsene dine på en annen måte, sier Rasmussen.
– Jeg går alltid etter historiene der det er gode bilder. Og veldig ofte der det er gode bilder, er det også de beste teksthistoriene, legger han til.Joachim
Slik jobber jeg: Joachim Førsund
Joachim Førsund er journalist, forfatter og en som har laget flere podkastserier - blant annet om Orderud-saken, Ari Behns død og Christine Koths kamp mot kreftsykdom - men også den noe overraskende perlen om den menneskeskye og bestselgende artisten Håkon Banken.
Slik jobber jeg: Øystein Milli
Øystein Milli er krimsjef i VG. Det er han som kommenterer de store sakene, det være seg når det har skjedd et drap, et ran, kidnapping eller noe annet muffins. Selv om Milli i en årrekke har jobbet i VG, er det kanskje mange som husker ham mest som programleder i tv-serien "Gåten Orderud" på NRK.
Slik jobber jeg: Maria Berg Reinertsen
Maria Berg Reinertsen jobber både som journalist og kommentator i Morgenbladet. Det gjør hun til en hybrid. Den som kan litt om faget, altså journalistikk, vet at det tradisjonelt har vært - og fortsatt er - er skarpt skille mellom de som skriver kommentarer og de som jobber som journalist og skriver reportasjer og nyheter.
Slik jobber jeg: Kristoffer Rønneberg
Kristoffer Rønneberg er utenriksreporter i Aftenposten, tidligere stasjonert i Kina og USA. En del kjenner ham som stemmen i aktualitetspodkasten "Forklart", og nå er han programleder i en annen podkast fra Aftenposten - "Jeg var der" - som handler om journalister som forteller om da de havnet i verdensbegivenhetens sentrum.
Slik jobber jeg: Nina Kristiansen
Nina Kristiansen har vært redaktør i forskning.no i femten år, og har varslet at hun gir seg som sjef for å kunne skrive igjen. Vi har tatt en prat med henne om forskningsjournalistikk, om å gå fra det vanskelige til det enkle - men gud forby - ikke banale.
Slik jobber jeg: Leif Welhaven
Leif Welhaven er sportskommentator i VG, med fortid som sportsjournalist. Welhaven liker forresten dårlig ordet "sport" i begrepene "sportsjournalist" og "sportskommentator". Hvorfor han vil disse to sammensatte ordene til livs, får du vite i denne podkasten.
Slik jobber jeg: Gøran Skaalmo
Gøran Skaalmo er gravejournalist i Dagens Næringsliv. Han har vunnet SKUP-prisen for undersøkende journalistikk tre ganger, i tillegg til å ha vært DNs korrespondent i USA. I podkasten får vi et gløtt inn hvordan han jobber, og ikke minst hvordan han får tall og transaksjoner til å bli fortalt på best mulig vis.
Slik jobber jeg: Karianne Steinsland
Karianne Steinsland ble i desember i fjor konstituert som ansvarlig redaktør i Asker og Bærum Budstikke etter å ha jobbet nyhetsredaktør i samme mediehus. Denne gangen snakker vi altså med ei som spiller en sentral rolle i en mindre redaksjon med alle de store ulvene ved seg.
Slik jobber jeg: Aslak Bonde
Aslak Bonde har jobbet som politisk nyhetsjournalist i Aftenposten. I 2002 ble han frilanser, og begynte å skrive politiske analyser, blant annet i Morgenbladet. Hva forskjellen er på politiske analyser og politiske kommentarer, snakker Bonde om i denne podkasten. Med fortid som politisk reporter, vil denne podkasten gi et skarpt blikk i det politiske Norge.
Slik jobber jeg: Sveinung Uddu Ystad
Sveinung Uddu Ystad har jobbet som foto- og videojournalist i Dagbladet i en årrekke. Han har drevet med opplæring i mobilvideo for journalister og organisasjoner. Etter å ha jobbet frilans i en del år, er han i dag frontsjef i Trønder-Avisa. Han forteller hvordan han lager video ved hjelp av det som er for hånden - mobilen.
Slik jobber jeg: Trude Lorentzen
Trude Lorentzen har markert seg som en sterk og original stemme i norsk featurejournalistikk gjennom en årrekke. Hun er vinner av Den store journalistprisen, NTBs språkpris og European digital media awards, samt utmerkelse fra Fortellerprisen. Hun er for tiden i Dybde- og digital historiefortellingsgruppa i NRK.
Slik jobber jeg: Mona Grivi Norman
Mona Grivi Norman har jobbet i VG siden 2007, blant annet som nyhetsjournalist og stringer i Tyskland. De siste fem årene har hun jobbet med undersøkende journalistikk i VGs Dagsorden-avdeling. Hun har de siste årene bidratt til flere store graveprosjekter som Tvangsprotokollene, Våpen-avsløringen og Tolga-saken. Hun har blant annet vunnet Skup-prisen, to Skup-diplomer og Den store journalistprisen.
Slik jobber jeg: Kari Hesthamar
Hesthamar har ledet radiodokumentaravdelingen i NRK, i tillegg til å selv å ha laget flere prisbelønte radiodokumentarer. Mest kjent er hun kanskje for dokumentaren "So long Marianne", som handler om Marianne Ihlen som hadde et forhold til musikeren og dikteren Leonard Cohen. Hesthamar har også å jobbet som reporter i dokumentarmagasinet "Vårt lille land" på TV2, og hatt ansvar for podkastsatsningen i NRK. I dag jobber hun frilans i Svarttrost Produksjoner, som lager radiohistorier.
Slik jobber jeg: Svein Tore Bergstuen
Svein Tore Bergestuen er kommunikasjonsrådgiver, forfatter og foredragsholder. Som 21-åring begynte Bergestuen som journalist i TV2, og har siden blant annet vært programleder i Kanal24 og for aktualitetsmagasinet Sytten Tretti på P4, jobbet som nyhetsredaktør i NyTid og sittet i TVNorges ledergruppe som kommunikajonsdirektør. Bergestuen var politisk rådgiver for Aps nestleder Hadia Tajik i ett år, og har siden jobbet som tilbyr rådgivning gjennom eget selskap.
Vil du lage din egen podkast? Kom på kurs hos oss: #
-
STUP-Kurs
FULLTEGNET - Lær deg KI for journalistisk bruk
Hvordan påvirker kunstig intelligens journalistikken nå og framover? Hva bør vi kunne, og hvor bør vi trekke grensene for utnyttelse av KI-generert innhold.
Kursholder:Henrik Vold og Ståle de Lange Kofoed, IJ21. nov.8. april – Digital oppstartsdag ⎮23. mai – Fysisk samlingsdag ⎮15. august – Digital samlingsdag ⎮21. november – Digital avslutningsdagFysisk og digitaltVenteliste -
Kurs
Skriv noe ingen har lest!
Et humørfylt skrivekurs om virkemidlene som gir tekst og bilder fart, tempo og temperatur.
Kursholder:Karl Eirik Haug21. november - 22. novemberPressens husLedig -
Kurs
Promptekurs: Få mer ut av ChatGPT
I dette kurset vil vi dykke ned i hvordan kunstig intelligens fungerer og hva som skal til for å få et godt resultat når du bruker det. Vi dekker grunnleggende konsepter før vi gjør et dypdykk i hvordan du prompter deg frem til fornuftige resultater du faktisk kan bruke i ChatGPT.
Kursholder:Agnes Bridge Walton, IJ22. nov.Pressens husLedig