Takk for tilliten i 50 år
I år markerer Stiftelsen Institutt for journalistikk (IJ) 50-år - en milepæl som understreker instituttets rolle i utviklingen av norsk journalistikk.

IJ har vært en følgesvenn for generasjoner av mediefolk: Vi har sett usikre journalist-spirer vokse til å bli Skup-vinnere, dyktige reportasjeledere og toppsjefer. Utallige kursdeltakere har kommet tilbake til redaksjonen med nytt pågangsmot og en fersk metode i lomma.
Siden opprettelsen i 1975 har IJ jobbet utrettelig med å styrke kvaliteten på norsk journalistikk. Vi er overbevist om at vi har bidratt til å gjøre norske medier mer robuste, samtidig som vi har bygget en kultur for læring og endring.

Styrketrening for redaksjonene #
IJ er stolt over å være redaksjonenes eget kompetansesenter. Her bygger mediefolk muskler. De svetter over presise ingresser, løfter skjulte dokumenter, strammer opp etikken og sprinter seg til digital slagkraft. Også drikker de øl og bygger nettverk.
I norsk presse tar vi detsom en selvfølge at det finnes et slikt sted å gå for kompetanseheving og etterutdanning gjennom arbeidslivet. Men IJ-modellen – et bransjenært institutt uavhengig av akademia – er unik. Å være tett på bransjen sikrer at læringen er praktisk, relevant og umiddelbart anvendelig i redaksjonene. Flyttingen fra Fredrikstad til Oslo har gjort IJ enda bedre på dette.
Fra mørkerom til AI #
Instituttet har bidratt til at mange journalister har blitt trygge og dyktige. I tillegg har IJ bidratt betydelig til å styrke redaksjonene i de store skiftene. Over tusen journalister lærte seg digital research på internett tidlig 2000-tall. Før det, var det typografene som omskolerte seg, fotografer måtte ut av mørkerommet og mang en skrivende journalist har blitt i stand til å ta gode bilder, video og lyd. For å nevne noe.
De siste årene har IJ vært en sentral støttespiller innen kunstig intelligens. Medier som VG, DN, Dagbladet, NTB, lokalaviser, fagpresse - og mange flere – kom til IJ for å få hjelp til å ta i bruk en ny og krevende teknologi.
I nesten alt IJ gjør er det en dimensjon av å styrke evnen til kritisk tenkning, undersøkende journalistikk og etisk refleksjon. Medienes eget kompetansesenter skal være en garantist for kvalitet og integritet. Men IJ skal også utfordre til å tenke nytt, til å endre seg og eksperimentere.

Paneldebatt om AI på Pressens hus med IJs fagmedarbeider Ståle De Lange Kofoed og representanter fra NONA (Norwegian Online News Association). Foto: IJ
Hurra, det er kø! #
På IJ er det ingen 50-års-krise å spore. Tvert imot.
IJ har i det siste befestet sin posisjon som en viktig partner for mediene i møte med store endringer. Takket være en bransje som vil trene og lære, har IJ mer enn nok å fylle ukene med.
Det er ekstra fint som nybakt 50-åring å kunne melde om at våre tjenester er mer ettertraktet enn på lenge. Vi har kø på kurs om hverdags-AI for journalister, og flere enn vi har plass til vil slippe å danse på TikTok for å nå de unge.
Institutt for journalistikk vil alltid være en pådriver for faglig utvikling. Men nå er denne driven større enn oss selv. Mye står på spill for journalistikken og demokratiet.
Vi vet at strategisk og systematisk og strategisk kompetanseheving vil være avgjørende for å lykkes fremover. Du holder deg ikke sterk uten å trene styrke. Mediene vinner ikke kampen om folks tid uten å være best.
IJ er her for å sikre at norske journalister er godt rustet for fremtiden. Vi er klare for 50 år til i journalistikkens tjeneste og neste kapittel skriver vi sammen.
Vi takker bransjen for tilliten!
-
Har du oppdatert deg i det siste?
Aldri før har dét å være en god journalist, redaksjonell leder eller medieansatt vært så avhengig av kontinuerlig læring og oppdatering.
-
IJ har kurset 150 vaktsjefer i NRK
Tone Grøver og Trygve Aas Olsen har hatt over seks hundre redaksjonelle ledere på kurs siden 2012. Nå har de nettopp avsluttet ledertrening av 150 vaktsjefer i NRK.
-
AI er her!
Ett enkelt valg kan gi bedre journalistikk og økte inntekter, skriver IJ-leder Siri Skaalmo.