Norske medier er for cringe i sin søken etter å nå de unge

Hvordan kan man engasjere unge målgrupper med kvalitetsinnhold uten å gå i fellen med overfladisk underholdning?

Publisert: 25. mars 2025

Kursdeltakere på ungkurset. Foto: Mona Amundsen / IJ

På kurset «Du trenger ikke å danse på TikTok for å nå de unge», ledet av Agnes Walton og Peder Haugfos, får deltakerne verktøyene de trenger for å lage innhold som unge vil ha, samtidig som de bevarer det journalistiske særpreget.

– Kurset fokuserer på analyse, innsikt i unge menneskers mediebruk, og utvikling av innhold som bygger langsiktig tillit. I tillegg jobber vi med å forberede journalister på morgendagens historiefortelling, sier Peder Haugfos.

– Det er behov for en mer nyansert og strategisk tilnærming til journalistikk for unge. Mange mediehus sliter med å finne balansen mellom relevans og kvalitet. Enten ender de opp med å lage innhold som er for enkelt og overfladisk, eller så sliter de med å engasjere unge lesere fordi de ikke forstår deres medievaner godt nok, fortsetter han.

Norske medier er for cringe i sin søken etter å nå de unge.

– Haugsfos, under vårens kurs

Kvalitet vs. engasjement: Hva nå? #

Mange unge henter i dag sine nyheter via sosiale medier som Snapchat, TikTok og Instagram. Mediehus presses til å tilpasse innholdet til plattformer som er laget for underholdning. Dette reiser viktige spørsmål: Hvordan kan journalister bruke de samme plattformene uten å forenkle komplekse temaer eller ty til klisjeer?

De vil ha dybde, men de vil ikke bruke tid på det.

– Haugsfos

Walton og Haugfos ser på dette som en mulighet, snarere enn en utfordring. De mener at løsningen ikke ligger i å kopiere TikTok-innhold eller lettfordøyelige formater, men i å forstå hvordan unge mennesker kommuniserer og hva de er interessert i.

– Unge er mer krevende enn noensinne. De er på jakt etter innhold som både engasjerer og gir mening,» sier Haugfos.

Ulike verktøy for ulike behov #

En av de største utfordringene nå er at mange medier forsøker å nå unge med én og samme løsning, enten det er en generell nyhetssak eller et underholdende format. Haugfos understreker at unge mennesker er langt fra en homogen gruppe, og at en mer effektiv tilnærming er å satse på nisjeinnhold som dekker flere ulike interesser.

– Unge er ikke en enhetlig gruppe, og derfor må mediene lage innhold som appellerer til forskjellige subkulturer og interessegrupper, sier han.

– De bør være best på spesifikke temaer, enten det er økonomi, fotball, undergrunnsmusikk eller lokaljournalistikk, fremfor å spre seg for tynt.

Kurset gir deltakerne innsikt i hvordan de kan bruke unge menneskers interesser og medievaner for å lage relevant innhold. Det handler ikke bare om å forstå plattformene, men også om språkbruk, visuelle uttrykk og subkulturelle referanser.

Gruppebilde fra vårens kurs. Foto: Mona Amundsen / IJ

Balanse mellom kvalitet og plattformtilpasning
#

For å lykkes med å treffe unge, er det viktig å bevare journalistikkens integritet. Dette kan være vanskelig på plattformer designet for raske, overfladiske inntrykk, hvor både tid og format setter grenser for dybde i journalistikken.

– En stor utfordring er at plattformene vi bruker for å nå unge har egne algoritmer og prioriteringer, som ikke nødvendigvis samsvarer med medienes mål om grundig og pålitelig journalistikk. Hvordan formidler du egentlig dyp og nyansert journalistikk, eller ivaretar sårbare kilders historier på bare noen få sekunder? sier Walton.

På kurset får deltakerne praktiske verktøy og oppgaver som gjør det mulig å lage innhold som både er tilpasset plattformer som Snapchat og TikTok, samtidig som det opprettholder kvaliteten.

Hvorfor det er viktig?
#

Mediehus som forstår denne dynamikken, står sterkere. 

– De mediene som virkelig forstår ungdommens digitale liv og verdier, kan ikke bare overleve, de kan bli ledende innenfor kvalitetsjournalistikk for unge, sier Haugfos.

Det handler om å sikre at journalistikk fortsatt spiller en viktig rolle i unges liv, men på deres premisser. Når informasjon er tilgjengelig overalt, er det viktigere enn noensinne å gi journalister verktøyene til å lage relevant innhold som bygger langsiktig tillit.

IJs nyeste kurs er for journalister som vil lære hvordan man kan tilpasse innhold på en måte som både engasjerer unge og bevarer journalistikkens integritet. Det gir et dypdykk i metodene og teknikkene som gir resultater – ikke ved å klippe hjørner, men ved å skape innhold som resonnerer med dagens unge.

Bli med på neste kurs #

Se alle kurs