Finn din neste sak

Selv den mest initiativrike journalist har møtt utfordringen: Redaksjonsmøtet nærmer seg, men blokken og tankene er like tomme.

Tekst: Magnus Heier
Publisert: 13. august 2024

Foto: Thomas Brun NTB / Kommunikasjon

I en verden full av informasjon kreves det både kreativitet og en solid metode for å finne frem til historiene som kan definere nyhetsbildet.

Men kan kreativitet og nyhetssans egentlig læres? Og hvilke verktøy, teknikker og strategier kan journalister bruke for å få inspirasjon til sitt neste gjennombrudd?

Her er noen nyttige råd som kan være til hjelp i arbeidshverdagen som journalist. Det finnes ingen kreativtetsfasit som hjelper for alle, men tipsene kan funke som veiledning dersom du sitter fast eller sliter med å slenge ut gode idéer etter en veldig avslappet sommerferie.

Ta også en kikk på vårt nyeste kurs Pitch med Pondus – få "ja" til din neste idé.

Hvor finner jeg stoff å skrive om? #

Grupper #

Interessegrupper for hobbyer, steder, og temaer florerer på Facebook, og kan være et sted du finner skjulte skatter.

Eksempelet under er hentet fra «Hjelp til alt i Norge»!

Et skjembilde fra Facebook hvor et medlem i en gruppe spør om arbeidsgiver har lov til å trekke i lønn, dersom man ikke kommer seg til jobb på grunn av problemer i kollektivtrafikken

Hva sier egentlig arbeidsmiljøloven om det å trekke i lønn? Hvor utbredt er dette egentlig? Og hvem er det som rammes? En rask nyhetssak som er opplagt aktuell å ta med seg videre til morgenmøtet.

Rot deg bort i kriker og kroker på tvers av sosiale medier. Mange store skup og definerende nyhetssaker har startet livet som en liten post på Reddit, Facebook, Instagram, TikTok eller X.

Ikke vær redd for kommentarfeltet! #

Blant strømmen av sterke meninger er det ikke uvanlig å finne tips til tilleggsinformasjon, nye nyhetssaker, vinklinger og gode spor å følge opp. Slik kan en liten artikkel vokse og bli til et stort graveprosjekt, en serie over lengre tid, eller noe helt annet enn du hadde forventet i utgangspunktet.

Så neste gang du kommer over et innlegg eller en nyhetssak som vekker oppmerksomheten din, ta deg et lite sekund og sveip blikket over kommentarene.

#lokalt #

I sosiale medier kan du filtrere og søke på sted! Jobber du i en lokalavis? Eller er du på utkikk etter hva som rører seg i det langstrakte land? Da kan du svippe en tur inn på Instagram eller X og skrive inn #byendin for å lete etter den lokale vrien.

Nyetableringer #

Finnes det interessante bedrifter eller butikker i nærheten? Er det noen som nylig har etablert noe nytt, eller steder som “alltid” har vært der? Sjekk digitale databaser!

Ved å oppsøke de enten i butikken eller gjennom deres sosiale medier, vil man mest sannsynlig møte en engasjert og interessant sjel, med mange historier på lur.

Pressemeldinger #

Se kritisk på pressemeldinger. Finner du et ubesvart spørsmål, en tilleggskilde eller en ny vinkel på en kjent sak? Pressemeldinger i seg selv kan være kjedelige og salgsrettede. Men ta på deg journalistbrillene, grav etter hull og floskler, og se hva som skjuler seg bak nøye formulerte gladsaker.

Les mellom tallene #

I tall og datasett ligger det mye godt stoff. Når du leser tall og datamateriale, prøv å forklar i klartekst hvordan materialet er samlet inn. Er det noen hull her? Formuler hva datamaterialet sier på en enkel måte, som om du snakker med en veldig smart tiåring. Er det enkeltpersoner eller grupper som skiller seg ut i tallene, positivt eller negativt, og hvorfor? Har det alltid vært sånn tallene beskriver eller har det skjedd en endring? Hvorfor? Her finner du kimen til mange gode hypoteser.

I beit for en god sak? Sjekk åpne databaser som Felles datakatalog og Statistisk sentralbyrå. Innsyn.no er også en perle.

Har du lyst til å lære mer om hvordan man knekker et regnskap? Ta en titt på vårt nettkurs.

Ikke lås deg til «siste nytt» #

Nyheter trenger ikke alltid å være det nyeste. Oppsøk gamle historier og se hvordan de har utviklet seg. Snakk med kilder du ikke har hørt fra på en stund. Eller planlegg en sak om noe som kommer til å skje i fremtiden.

Arrangementer #

Journalistikk handler ikke bare om hva som har skjedd, men også hva som skal skje. Noen hendelser vet du om i forveien og kan planlegge å dekke. Snok i politikernes kalendere, festivalprogrammer, lister over offentlige høringer og rådsmøter, arrangementskalendere for kulturinstitusjoner og akademiske institusjoner eller kalendre for bransjeorganisasjoner, messer og fagforeninger.

Lån fra andre #

Ta en titt på egne og andres saker, uavhengig om de er gamle eller nye. Se hva som rører seg i mediene i nabolandet, nabobygden eller i internasjonalt. Er det noe å hente her, eller som du tror trenger en ny vri?

Bruk kunstig intelligens #

Ved å ta i bruk verktøy som ChatGPT får du en sparringspartner. Det er ikke alltid AI har et konkret svar på lur, men det kan være en super assistent for å videreutvikle ideer, komme med forslag og hjelpe deg i riktig retning. Prøv å be om nye vinklinger på en eksisterende sak.

Ta en titt på vårt lynkurs og se hvor du kan finne din neste ekspertkilde:

Husk at du alltid kan besøke IJs youtube-kanal for å se alle våre lynkurs helt gratis!

Hva bør man tenke på i jakten på nyheter? #

Radiomannen Pål Plassen fra NRK P1 legger frem følgende punkter man burde ha med seg når man er på utkikk etter sitt neste oppslag:

Ha med deg blikket! #

Få med deg hva jungeltelegrafen sladrer om på kjøpesenteret eller på perrongen. Prøv også å legge merke til ting du støter på når du er ute og ferdes:

«Hvorfor er det veiarbeid her? Hvor lenge er det manuell dirigering? Oi! Er den butikken ny?».

Man trenger ikke nødvendigvis å heve blikket så høyt før man fanger opp en sak!

Kunne du tenke deg en ukentlig oppdatering på hva som rører seg hos Institutt i journalistikk? Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag! 📬

Vær nysgjerrig! #

Kanskje litt klisjé, men det er en klisjé av en grunn. Tør å stille spørsmål om helt banale ting, og la tankene flyte:

«Hvorfor tar vi med oss trær inn i huset, og kaller det for ‘juletre’? Hva er greia med at alle nettsider ber om ‘cookies’ når du besøker de?».

Ting vi tar som en selvfølge har garantert et formål, og kanskje en god historie bak seg. Har du undret deg over noe, finnes det garantert flere som har undret seg over det samme.

Snakk med mennesker! #

Og kanskje det viktigste av alt: De ekte historiene får vi fra ekte mennesker. Alle har minst én fantastisk historie å fortelle, du trenger bare å snakke med dem og stille gode, åpne spørsmål:

 «Hvorfor jobber du her? Hvordan endte du opp på dette studiet? Hva liker du med hjembygda di? Har du blitt lurt noen gang?».

Det er ikke mange spørsmål som skal til før du har gravd frem din neste sak!

Vil du lære mer om hva man må huske på under et intervju? I nettkurset om Sawatskys syv dødssynder, blir man en racer! 

Vær grei med deg selv og stol på andre #

Selv ideer som føles «halvveis og uferdig» kan være verdt å presentere. Få til en dialog med kollegaene dine og vær åpen for å dele ideer og snakke om hvordan de kan spisses.

Vil du lære mer? Hos IJ har vi nettkurs du kan ta når og hvor det passer for deg!

Eller hva med noe spennende og relevant på øret mellom slagene?

🎧  I podcasten vår “Slik jobber jeg” kan du få et innblikk i hvordan gravejournalist i Dagens Næringsliv, Gøran Skaalmo jobber! Lytt både på Spotify og Apple Podcasts.

Breddebilde som viser ulike gjester i podcaster "Slik jobber jeg": Fra venstre, krimjournalist Øystein Milli, debattjournalist Ingeborg Senneset, featurejournalist Ola Jordheim Halvorsen, journalist Ingerid Salvesen, og journalist og forfatter Joachim Førsund