IJ kurser ukrainske og syriske journalister

Frode Rekve og Torry Pedersen møter journalistene i Tyrkia, på grensen til Syria.

Publisert: 05. desember 2022

Mobile journalism-kurs i Ukraina. Foto: Ivo Burum

Her holder de kurs for den eksil-syriske radiokanalen Rozana. Arbeidet styrker den hardt prøvede redaksjonen og gir dem verktøy i kampen for ytringsfrihet og demokrati.

Ti år for ufrie medier #

– Ingen må ofre livet for journalistikken, men det er viktig å tøye grensene, sa presseveteran Frode Rekve.

Han har ledet prosjektet Frie Medier for Institutt for journalistikk (IJ) siden oppstarten i 2012, med solid økonomisk støtte fra Utenriksdepartementet. Ti år med arbeid for en sterkere presse, mer kvalitetsjournalistikk, økt ytringsfrihet og demokrati i Midtøsten og andre områder.

 - Vi legger stor vekt på at medarbeiderne i Rozana er journalister og ikke krigere. De må i størst mulig grad søke sannheten og bruke sikre, etterprøvbare kilder i sin daglige rapportering om det som skjer Syria. Det er også en stor styrke at reporterne i Radio Rozana er meget flinke til å fortelle det som skjer på en interessevekkende måte. Nylig vant Rozana en høythengede radiopris i den arabiske verden i konkurranse med 300 andre, forteller Rekve.

IJ i midtøsten
IJ og Frie medier i Midtøsten.


Trosset krig og dro til Ukraina #

Samtidig, 260 mil nærmere Norge, i Ukraina – holdt Frie Medier kurs for nær 100 journalister i krigsrammede Ukraina. Presseveteran Geir Terje Ruud og australske Ivo Burum reiste i november inn Ukraina for å gi journalister etterlengtet påfyll.

- Det var sterkt å oppleve litt av hverdagen til ukrainske journalister. De lot seg ikke stresse voldsomt av stadige luftalarmer og masse strømbrudd. Gjennom kurs og trening som mobiljournalister med Ivo Burums pedagogiske kursopplegg gir vi dem flere virkemidler til å levere journalistikk i krisetid, sier Geir Terje Ruud.

For ukrainerne betød mobile journalism-kurset større mulighet til å rapportere under forhold preget av uforutsigbarhet, trusler mot pressefolk, lite utstyr og mangel på strøm. Ikke ulikt situasjonen da Burum og Ruud trente journalister i Myanmar for seks-syv år siden.

Solomiia Khorob som underviser journaliststudenter i Ivano-Frankivsk, deltok på kurset.

- Det betyr utrolig mye for oss at journalister som dere ikke er redde, men faktisk kommer hit og deler deres erfaringer med oss i krevende tider, sa Khorob til kursholderne etter en dag med kurs som dels ble avbrutt av luftalarm og strømbrudd. Dette var dagen etter at 90 russiske raketter rammet ukrainsk infrastruktur og deler av kurset måtte gjennomføres i mørke.

Frie medier i Ukraina
IJ og Frie medier i Ukraina

For IJ er tiårsjubilanten Frie Medier en liten, men svært givende del av virksomheten.

- Å ta med det vi kurser norske journalister i ut i verden er viktig arbeid nå, sier IJ-leder Siri Skaalmo, som samtidig vil berømme ildsjelene som startet prosjektet Frie Medier for ti år siden.

- Her så man en mulighet til å dele av det norsk presse kan best, til noen av de som trenger det mest rundt i verden. Det er mange som har grunn til å være stolte av det Frie Medier har utrettet på ti år, sier Skaalmo.

Flytter grenser #

Frie Medier har de de siste årene hjulpet journalister fra Syria, Irak, Libanon, Jordan, Palestina, Nord-Afrika, Myanmar og nå også Ukraina. Et av hovedbudskapene er å åpne øynene for at også dagliglivet er en kilde til journalistikk. Enkle grep, men uvant for reportere i regimer som ikke lar mediene være frie. Med små steg, som å vise bilde av en kvinnelig arbeider i en streik, flytter man grenser for hva mediene kan gjøre i disse landene.

- Det viktigste med jobben er å flytte grenser. Ikke bryte regler og prøve seg på en slags revolusjon som skal endre journalistikken over natta. Men ved å utfordre litt etter litt kan vi bidra til å åpne for en annen måte å tenke på og dermed en annen effektiv måte å drive journalistikk på, sier Rekve.